Koronavírus: Na COVID-19 zomrelo v USA viac ľudí než vojakov v prvej svetovej vojne

17.06.2020 Celý región

Washington 17. júna (TASR) – Počet úmrtí na chorobu COVID-19 v USA prevýšil počet amerických vojakov, ktorí padli počas prvej svetovej vojny. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v americkom štáte Maryland. Informovala o tom agentúra AP.

Spojené štáty podľa oficiálnych údajov stratili v prvej svetovej vojne 116 516 vojakov. Počet potvrdených obetí pandémie nového koronavírusu v USA toto číslo v utorok prevýšil.

V Spojených štátoch sa koronavírusom nakazilo už približne 2,2 milióna ľudí a vyše 119 000 infikovaných zomrelo. Súčasnou pandémiou sú tak USA postihnuté najviac spomedzi všetkých krajín sveta.

Počet obetí pandémie v Spojených štátoch už koncom apríla prevýšil počet amerických vojakov, ktorí zahynuli počas vojny vo Vietname, píše agentúra AFP.
 
 

Brazília hlási najvyšší denný nárast nakazených, takmer 35 000

Rio de Janeiro 17. júna (TASR) – Brazília zaznamenala v utorok svoj najvyšší denný nárast v prípadoch nákazy novým koronavírusom od začiatku pandémie – za posledných 24 hodín má takmer 35 000 infekcií. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa v stredu ráno odvolala tlačová agentúra AFP.

Krajina, ktorá má druhý najvyšší počet prípadov nákazy a úmrtí na koronavírus na svete po Spojených štátoch, hlásila za posledných 24 hodín 34 918 nových prípadov a 1282 nových úmrtí. Brazília tak celkovo zaznamenala vyše 923 000 infikovaných a 45 241 mŕtvych.

Odborníci tvrdia, že v krajine s 212 miliónmi obyvateľov sa robí nedostatočné množstvo testov, preto je pravdepodobné, že skutočné údaje sú oveľa vyššie.

Smutný nový rekord z utorka nastal v čase, keď hlavná predstaviteľka Svetovej zdravotníckej organizácie pre Ameriky znovu vyjadrila obavy zo situácie v Brazílii.

„Brazília má 23 percent všetkých prípadov nákazy a 21 percent všetkých úmrtí v našom regióne. A nepozorujeme, že by sa prenos nákazy spomaľoval," uviedla na tlačovej konferencii Carissa Etienneová, riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie.

Brazília mala problém stanoviť si stratégiu boja proti koronavírusu.

Prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa stal známym prirovnaním koronavírusu k "miernej chrípke", sa dostal do sporu so štátnymi a miestnymi úradmi za to, že na zastavenie šírenia nákazy využili obmedzujúce opatrenia v duchu "zostaň doma".

Krajne pravicový líder argumentuje, že ekonomické dôsledky takýchto opatrení môžu byť horšie ako samotný koronavírus - a namiesto toho presadzuje liečbu chlorochínom a hydroxychlorochínom, hoci ich účinnosť na ochorenie COVID-19 je neistá.
 
 

Nákaze spôsobenej koronavírusom podľahlo v Indii ďalších 2000 ľudí

Naí Dillí 17. júna (TASR) - Počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v stredu v Indii o viac ako 2000. Krajina tak doposiaľ eviduje 11.903 úmrtí. Informovala o tom agentúra AFP.

Bombaj z dôvodu nešpecifikovaných "nezrovnalostí" upravil celkový počet úmrtí o 862 na 3165. V Naí Dillí došlo k rekordnému nárastu viac ako 400 úmrtí, čím ich celkový počet stúpol na vyše 1800.

Bezprostredne nebolo jasné, koľko infikovaných zomrelo za uplynulých 24 hodín a koľko pacientov za dlhšie obdobie.

Najťažšie zasiahnutou oblasťou zostáva štát Maháraštra a jeho hlavné mesto Bombaj. Ďalšími ohniskami sú mestá Čennaj a Naí Dillí.

V Čennaji (niekdajšom Madráse) a priľahlých oblastiach úrady od piatka opäť zavedú obmedzenie pohybu z dôvodu nárastu počtu prípadov.

V Indii doteraz zaznamenali 354.065 prípadov nákazy koronavírusom, čo je štvrtý najvyšší evidovaný počet nakazených na svete.

Experti uvádzajú, že skutočný počet nakazených aj mŕtvych je pravdepodobne omnoho vyšší.
 
 
 

Mexiko zaznamenalo tretí najvyšší denný nárast úmrtí na COVID-19

Mexiko 17. júna (TASR) - Mexiko síce oznámilo plány na znovuotvorenie kostolov a obnovenie náboženských aktivít, ale v utorok miestneho času nahlásilo takmer rekordné počty nových prípadov nákazy a úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. V stredu nadránom o tom informovala tlačová agentúra AP.

Mexické ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 4599, čo je doteraz druhý najvyšší denný nárast - celkový počet infikovaných je tak 154.863.

Nárast denných úmrtí je 730, čo je tretí denný najvyšší potvrdený počet - tento mesiac už skôr boli zaznamenané jednodňové nárasty úmrtí 1092 a 816. Tieto údaje konkurovali počtom v USA.

Počty nakazených a mŕtvych - ktorých je teraz 18.310 - sú jasne podhodnotené, pretože Mexiko robí veľmi málo testov.

Profesionálni zdravotníci teraz tvoria približne 24 percent mexických prípadov: nakazilo sa celkovo 32.388 lekárov, zdravotných sestier a laboratórnych technikov; zomrelo ich 463.

Predstavitelia zdravotníctva uvádzajú, že Mexiko sa nachádza v štádiu pandémie nazývanom plató (stabilizovaný stav), keď sú prípady nákazy a úmrtí ustálené, alebo nastáva len malý pokles. Napriek tomu sa podniky začínajú po povinnom zatvorení (lockdown) znova otvárať.

Ministerstvo vnútra zverejnilo v utorok pokyny pre obnovenie náboženských aktivít a pre otvorenie kostolov, ktoré museli byť dosiaľ tiež zatvorené - približne v polovici Mexika môžu teraz kostoly zaplniť 25 percent svojej kapacity. A keď už počty prípadov a zaplnenie nemocníc klesnú, povolená kapacita sa zvýši na 50 percent.
 
 

Koronavírus na Ukrajine: Hlásia rekordný počet nakazených aj mŕtvych

Kyjev 17. júna (TASR) - Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu i súvisiacich úmrtí, informoval v stredu tamojší minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

Počet potvrdených prípadov sa podľa neho zvýšil o 758 a nákaze podľahlo ďalších 31 ľudí.

Počet nakazených v krajine dosiahol celkovo 33.234 vrátane 2445 detí a 5650 zdravotníckych pracovníkov.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo už 943 ľudí.

Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 14.943 ľudí.

Podľa Stepanova, ktorého citovala agentúra Ukrinform, najvyšší počet nakazených za posledných 24 hodín zaevidovali v Ľvovskej oblasti (155), Zakarpatskej oblasti (82) a Černovickej oblasti (69).
 
 
 

Na koronavírus zomreli v Maďarsku ďalší dvaja pacienti

Budapešť 17. júna (TASR) - Za uplynulých 24 hodín zomreli v Maďarsku dvaja starší pacienti s chronickými ochoreniami a potvrdili iba jeden prípad nákazy novým druhom koronavírusu. Vyplýva to z údajov krízového štábu zverejnených v stredu na stránke koronavirus.gov.hu.

Doterajšia bilancia koronavírusovej pandémie v tejto stredoeurópskej krajine hovorí o 4078 infikovaných a 567 obetiach ochorenia COVID-19, z ktorého sa vyliečilo už 2547 chorých.

Aktuálne je nakazených 964 osôb. V nemocničnom ošetrení je 210 pacientov, z nich 16 je na pľúcnej ventilácii.

Parlament v utorok schválil zákon o zrušení núdzového stavu vyhláseného 30. marca a poveril vládu o odvolaní mimoriadnej situácie. Podľa šéfa úrady vlády Gergelya Gulyása sa tak môže stať už o polnoci zo stredy na štvrtok.
 
 

Rusko zaznamenalo najmenej nových prípadov nákazy od 30. apríla

Moskva 17. júna (TASR) - Rusko potvrdilo v stredu 7843 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Ide o vôbec najnižší denný nárast v počte prípadov od 30. apríla. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

V Rusku tak po prvý raz od 1. mája klesol denný prírastok potvrdených prípadov nákazy pod hranicu 8000.

Počet prípadov stúpol v stredu o 1,4 percenta v porovnaní s 1,5-percentným nárastom v utorok. Celkovo Rusko eviduje 553.301 prípadov infekcie. Vyliečilo sa už 304.342 ľudí, čo predstavuje 55 percent z celkového počtu nakazených.

Moskva, ktorá je ohniskom epidémie v Rusku, zaznamenala 1065 nových prípadov, Moskovská oblasť 680, Petrohrad 228 a Sverdlovská oblasť 227.

Počet obetí koronavírusovej pandémie vzrástol o 194 na 7478. Smrtnosť na chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v Rusku 1,35 percenta.
 
 

V Poľsku na koronavírus zomrelo ďalších 14 ľudí

Varšava 17. júna (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v Poľsku sa od utorka zvýšil o 506 a dosiahol 30.701. V stredu dopoludnia to oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Zomrelo ďalších 14 ľudí a celkový počet úmrtí tak stúpol na 1286, uviedla poľská štátna tlačová agentúra PAP.

Z počtu nových prípadov nákazy zistili 209 v banskej oblasti Sliezsko na juhu Poľska, kde zatiaľ zaznamenali najvyšší počet osôb nakazených koronavírusom. Spoločnosti na ťažbu uhlia postupne dostávajú výsledky rozsiahleho testovania na koronavírus, urobeného medzi baníkmi.

Ministerstvo tiež oznámilo, že celkovo bolo hospitalizovaných 1693 ľudí s podozrením na nákazu koronavírusom, ďalších 96.255 ľudí je v karanténe a 17.195 osôb je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Zatiaľ sa ochorenia COVID-19 vyliečilo 14.921 ľudí.

Nákaza, ktorá môže vyústiť do život ohrozujúceho zápalu pľúc, sa prvýkrát objavila v Číne koncom roka 2019 na trhovisku v meste Wu-chan, metropole vnútrozemskej provincie Chu-pej.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali v Poľsku 4. marca.

Poľsko 20. marca vyhlásilo stav epidémie. Vláda potom 31. marca oznámila ďalšie obmedzenia v pohybe ľudí. Niektoré obmedzenia boli zrušené 20. apríla a ďalšie uvoľňovanie postupne prichádzalo v máji a júni.
 
 

Vyberte región